tiistaina, elokuuta 15, 2006

Uskon selitys?

Peter Williams on esittänyt eräitä mielenkiintoisia huomioita. Tiivistän lyhyesti Williamsin esittämän ajatuksen:

Monet nykypäivän ateistit esittävät darwinilaista evoluutioteoriaa selityksenä teististen uskomusten olemassaololle, huomaamatta että samaisella teorialla voisi ja pitäisi (mikäli samaa periaatetta noudatetaan) pyrkiä selittämään myös heidän oman uskonsa olemassaoloa darwinismiin (ja ateismiin).

3 kommenttia:

Advocatus Diaboli kirjoitti...

Eikös ateismin selitys tule itsestäänselvästi samasta teoriasta, siis perusta sen uskonnottomuuden olemassaololle, ipso facto? Jos evoluutioteoriasta voi edes vetää selityksiä uskomuksille. Eihän ateistilla ole muita mahdollisia selityksiä, ellei välttämättä halua vetää mukaan jotain UFOja.

Ja on muuten mainio blogi. Olen seurannut jo parisen kuukautta.

analyysi kirjoitti...

Hei AD,

en varmaan postatessani Williamsin ajatusta pitänyt mielessäni niinkään sitä, mitä mahdollisuuksia ateistilla on esim. oikeuttaa ateistista uskoaan.

Ajatus, joka oli ennemminkin mielessäni ja jonka heitän nyt kehiin, on seuraava:

miksi koko ajan haetaan esim. "uskonto-geenejä", tai "selitystä" Jumalaan luottamiselle. Mutta samanaikaisesti ei pyritä selittämään ateismia samoin. Siis miksi ei kuitenkaan esitetä, että ihminen voisi olla ateisti "siksi", että tällä on "ateisti-geeni" (tai "teismi-geenin" puute) tai vaikkapa sillä, että eloonjäämisen kannalta jossain ympäristössä alttius sellaiselle uskomukselle olisi ollut joskus suotuisaa?

Siis kysymykseni on se, että miksi Jumalaan luottamiselle haetaan syytä, joka kertoisi ihmisten luottavan Jumalaan KOSKA esim."luonnonvalinta on suosinut alttiutta sellaiselle uskolle syistä a,b,c ja d" .

Ateistisen uskon kohdalla samaiset henkilöt kuitenkin saattavat vedota esim. kyseisen näkemyksen "rationaalisuuteen", eivätkä edes lähde samanlaisen selittämisen tielle, esittäen tyyliin: ihmiset ovat ateisteja, koska "luonnonvalinta on suosinut alttiutta sellaiselle uskolle syistä a,b,c ja d."

Toivottavasti ymmärrät, mitä yritin sanoa.

Advocatus Diaboli kirjoitti...

Ah, nyt kyllä. Tuollainen tutkimus kiehtoisi minuakin erittäin paljon. Enkä ateistina panisi ollenkaan pahaksi mahdollisille löydöksille. Ehkä nykyinen tutkimuksen puute johtuu uskonnollisuuden suhteellisestä ylivallasta. Uskonnottomuus kun on kautta aikojen ollut vähemmistössä.