lauantaina, joulukuuta 15, 2007

Elämän alkuperää käsitellyt väittely oli murhan motiivi?

Blogiavaruudessa on eilisestä lähtien käsitelty erästä tiettyä murhaa. Mikäli blogeja ja eräitä uutisotsikoita on uskominen, olisi eräs ihminen murhattu evoluutio-luominen-väittelyn johdosta.

Murha on joka tapauksessa tapahtunut (vuonna 2006), mutta sen motiiviksi ei taida olla aivan niin yksinkertaisesti pääteltävissä sentään luominen-evoluutio-väittelyä, kuin miten nyt on toimittu. Koska uutiset leviävät internetissä nopeasti edellisten uutisten perusteella matkan varrella ehkä hieman muokkautuen, on huhu murhan motiivista levinnyt jo laajalle. Itse ajattelin kuitenkin käydä läpi hieman sitä, mitä tietoa murhan mahdollisista motiiveista on edes jollain tavoin dokumentoitu ja saatavilla. Niiden läpikäymisen seurauksena väite evoluutio-luominen debatista murhan aiheuttaneena motiivina kyseenalaistui.

The Scotsman-lehdestä 7.7.2007
:

The court also heard from a man who remembered having a conversation earlier that evening with Mr Boa, York, and Mr Boa's girlfriend Gillian Brown, about evolution and creationism.

But John Corner, a fruit-picker who lived in Tumut at the time, said by then he had drunk at least 12 cans of beer and could not remember the whole of the evening or how he got home.
Blogeissa "varmana tietona" levinneen selityksen ongelma on siinä, ettei ole juuri evidenssiä sen puolesta, että evoluutio-luominen-väittely olisi oikeasti ollut tämän murhan syynä. Oikeudessa kuultiin nauhoitusta illan tapahtumista ajalta, jolloin murhan sittemmin tehnyt oli ollut autossa:
The jury was shown an in-car recording, taken about 10:30pm on the night of Mr Boa's death on 27 January, showing Mr Corner and York being driven home.

York, 31, was heard on the tape to complain that Mr Boa had smoked his marijuana and drunk his beer without giving him anything in return.
Riverina Media Groupin uutisen (3/7/2007) mukaan:
York left the hotel and about 10.25pm caught a taxi back to the holiday park during which an in-car surveillance system recorded him disparaging Mr Boa and Ms Brown and called them “typically Scottish.”
Ehkä on tarpeen mainita, että murhattu siis oli skotti, ja murhaaja puolestaan oli englantilainen. Vaikuttaisi siis siltä, että murhan takana on ollut muita(kin?) syitä, kuin käyty debatti. Murhan taustalla oli mm. juopumus, ja mahdollisesti riitaa siitä, oliko toinen polttanut luvatta toisen marihuonaa, ja juonut toisen olutta. Taustalla oli myös se, että molemmat osapuolet olivat paikalla turisteina, ja heistä toinen oli skotti ja toinen englantilainen. Oikeudenkäynnin tuomari oli sitä mieltä, että evoluutio-debatti ei ollut lainkaan murhan syy. Tuomari totesikin oikeudenkäynnin päätöstä lukiessaan evoluutio-debatin mahdollisista vaikutuksista mm. näin:
"Although this became perhaps a little sharp edged, it did not really amount to anything"
Kuitenkin murhaa ja siitä seurannutta tuomiota on uutisoitu paljolti luomis-evoluutio-debatin tuotoksena. Sellaisesta debatista seurannut murha lienee yllättävyydessään uutis- ja blogiotsikkoaiheena kiinnostavampi, kuin esim. otsikko, jossa kerrottaisiin humalaisen surmanneen toisen humalaisen. Eri asia on se, ovatko nyt levinneet otsikot olleet lukijoita harhaanjohtavia.

maanantaina, marraskuuta 12, 2007

Elämmekö virtuaalitodellisuudessa?

Aamulehden tiedetoimittaja Vesa Vanhalakka kirjoitti Aamulehden Tiede-sivulla olleessa kolumnissaan 7.11.2007 siitä, elämmekö kenties virtuaalitodellisuudessa.

Hän aloitti kertomalla Oxfordin yliopistossa vaikuttavan filosofi Nick Boströmin ajattelusta:

"Hänen mielestään on mahdollista, että maailmankaikkeus on simulaatio.

Ajatus ei ole uusi, mutta Boström filosofoi päättelyketjunsa niin vakuuttavasti, että lumemaailmankaikkeudessa elävät virtuaali-ihmiset alkavat vaikuttaa jopa todennäköiseltä vaihtoehdolta."
Boströmin argumentti on siis tehnyt vaikutuksen Vanhalakkaan. Tämä jatkaa kolumniaan kertoen Boströmin argumentin "olettamuksista":
"Boströmin todisteluketju nojaa olettamukseen, että teknologinen kehitys tuottaa niin tehokkaita tietokoneita, että ihmisen aivot pystytään joku päivä istuttamaan tietokoneen osaksi. Syntyy tietoinen kyborgi.

Tämän jälkeen lumemaailmoihin voidaan luoda lumeihmisiä, joilla on tietoisuutta ja älyä. Loppujen lopuksi virtuaalimaailmoissa on enemmän virtuaalihahmoja kuin ihmiskunnan historian aikana on ollut olemassa ihmisiä.

Raja aidon ja lumeen välillä on hämärtynyt."
Voisin väittää, että Boströmin argumentti olettaa aika paljon muutakin. Boströmin "vakuuttavan" päättelyketjun oletus oli siis, että TULEVAISUUDESSA voisi olla mahdollista tuottaa virtuaalisia "lumeihmisiä", joilla on sekä tietoisuus että älyä. Mutta mutta... mitkä ovatkaan Boströmin "vakuuttavan" päättelyketjun lopputulokset:
"Todisteluketju johtaa kolmeen johtopäätökseen, joista yksi on Boströmin mukaan väistämättä totta. Tässä karkeat versiot:

1) Lähes kaikki kehityksemme tason saavuttavat sivilisaatiot tuhoutuvat ennen kuin teknologia on riittävän kehittynyttä.

2) Niiden sivilisaatioiden osuus, joita kiinnostaa virtuaali-ihmisten luominen, on lähes nolla.

3) Elät lähes tulkoon varmasti tietokonesimulaatiossa.

Jos näistä kolmesta johtopäätöksestä ensimmäinen ja toinen ovat väärin, kolmannen täytyy olla totta. Boström ei sano, minkä vaihtoehdon toteutuminen on todennäköisintä, mutta kolmannen vaihtoehdon toteutumisen todennäköisyys on hänen arvionsa mukaan yli 20 prosenttia."
Eli Boström on jollain merkillisellä laskutavalla kyennyt jopa laskemaan tai arvioimaan todennäköisyyden sille, mikä on todennäköisyys, että elämme TÄLLÄ HETKELLÄ tietokonesimulaatiossa! Sen laskun minäkin haluaisin nähdä.

Vanhalakka ja Boström eivät ole ajatuksineen yksin. Jorma Hietamäki teki nimittäin hiljattain tutkimuksen suomalaisten tiedemiesten maailmankatsomuksista ja -kuvista. Tutkimuksessa käsitys, jonka mukaan koko näkyvä maailmankaikkeus on harhaa, sai osakseen kannatusta 2,5 %:n osuudella vastaajista. Hietamäki näki osuuden olleen pienen, mutta omasta mielestäni luku kuulostaa aika suurelta. Jos vastaajat eivät ole vastanneet huumorimielellä tai rastineet väärään ruutuun, vaikuttaisi siltä, että joka neljäskymmenes suomalainen tiedemies kuvittelee elävänsä virtuaalitodellisuudessa...


Lähteet:

Hietamäki, Jorma. Suomalaisten tiedeihmisten maailmankuvat ja -katsomukset. Tieteessä tapahtuu, 6/2007.
Vanhalakka, Vesa. Virtuaalisia ihmisiä lumeuniversumissa. Aamulehti 07.11.2007, sivu 24.

Itsemurhaiskut, niiden selittäminen ja Jokela

Jokelan tapahtumat

Viime viikolla uutisvälineet täyttyivät uutisista Jokelasta. Oli tapahtunut Suomen historian pahin kouluja kohdannut veriteko. Eräs poika oli ampunut koululla 8 ihmistä, sekä lopuksi itsensä. Hän oli siis tehnyt itsemurhaiskun koulussaan.

Auvinen kirjoitti ja samalla kertoi ajatustensa perusteista jälkipolville osoittamassaan "manifestossaan" mm. näin:

"Elämä on vain tarkoituksetonta sattumaa… pitkän evolutiivisen kehityksen ja monien eri syiden ja tekijöiden tulosta. Kuitenkin elämä on myös sitä, mitä yksilö sillä haluaa tehdä. Ja minä olen oman elämäni diktaattori sekä jumala. Ja minä olen valinnut tieni. Olen valmistautunut taistelemaan ja kuolemaan ajatteluni puolesta. Minä, luonnollisena valitsijana, eliminoinen kaikki jotka näen epäsopiviksi, häpeäksi ihmiskunnalle sekä luonnonvalinnan virheeksi."
Auvinen kuvasi itsensä ateistiksi ja hän oli myös uskontovastainen. Peliplaneetan foorumeilla hän esitti syyskuussa ajatuksiaan siitä, millainen olisi hänestä ihanteellinen elinympäristö. Auvinen kirjoitti siellä (20.9.2007) mm. tällaisia:
- Kirkkojen omaisuus ja tilat otetaan valtionomistukseen. Uskonnollisuus poistettaisiin myös koulutuslaitoksista.
- Eugeniikkaohjelma aloitetaan. Vammaisilta ja mielisairailta kielletään lisääntyminen ja aloitetaan sterilisaatio-ohjelmat. Parhaimpien yksilöiden lisääntymistä rohkaistaan ja huonoimpien yksilöiden lisääntymistä rajoitetaan sekä estetään.
- Maahanmuuttajien ottamista (varsinkin Afrikasta, Latinalaisesta Amerikasta, lähi-Idästä) rajoitettaisiin.
- Rikolliset ja rettelöivät ulkomaalaiset sekä elintasopakolaiset palautettava takaisin kotimaahansa.
- Pakolaisia ei oteta.
- Puolustusbudjettia nostettaisiin.
- Jalkaväkimiinat säilytetään Suomen ja Venäjän välisellä rajalla.
- Suomen otettava etäisyyttä EU:sta. EU:ssa pysytään vain, jos se säilyy suvereenien kansallisvaltioiden talous- ja kauppaliittona.
[Olen koonnut tähän vain osan Auvisen esityksistä. Sitaatit ovat sanatarkasti.]


Auvisen ajattelu

Nostan Auvisen ajattelusta esiin kolme asiaa, jotka hän itse nosti esiin manifestossaan. Teot oikeuttavan maailmankatsomuksen, hänen sisäisen vihansa ihmiskuntaa kohtaan ja nationalismin.

Ensimmäiseen kohtaan liittyen hän kirjoitti mm. näin:
"Ihmiset ovat vain laji muiden eläinten joukossa eikä maailma ole olemassa vain ihmisiä varten. Kuolema ja tappaminen ei ole tragediaa, sitä tapahtuu luonnossa koko ajan kaikkien lajien kesken. Kaikki ihmiselämät eivät ole elämän eikä pelastettavan arvoisia. Vain vahvojen (älykkäiden, itsetietoisten, vahvamielisten) yksilöiden tulisi elää kun taas heikkojen (tyhmien, jälkeenjääneiden, heikkomielisten) tulisi kuolla."
Toiseen kohtaan liittyen hän kirjoitti mm. näin:
"Viha, se on asia jota olen täynnä ja rakastan sitä. Se on yksi ainoista asioista jota rakastan. Jokin aika sitten uskoin ihmisyyteen ja halusin elää pitkän ja onnellisen elämän… mutta sitten heräsin. Aloin ajatella kaikkea syvemmin ja tiedostin asioita. Mutta eksistentiaalinen pohtiminen ei ollut helppoa… se, kuinka paljon tiedostan asioita, on tehnyt minut onnettomaksi, turhautuneeksi ja vihaiseksi. En vain voi olla onnellinen tässä yhteiskunnassa tai todellisuudessa, jossa elän. Pitkän olemassaolon pohtimisen, yhteiskunnan tarkkailun ja joidenkin muiden elämässäni tapahtuneiden asioiden seurauksena… olen tullut pisteeseen jossa en tunne muuta kuin vihaa ihmisyyttä ja ihmisrotua kohtaan."
Kolmannesta kohdasta, nationalismistaan, hän ei manifestossaan kirjoittanut, mutta muualla internetissä hän oli tästä aihepiiristä ajatuksiaan kertonut. Eräitä hänen nationalistisista ajatuksistaan siteerasin jo yllä.


Esittämäni hypoteesi ja tuore terroriteko

Edellisen postaukseni (joka oli kirjoitettu huomattavasti ennen Jokelan terrori-iskua) lopussa esitin oman näkemykseni siitä, mikä lisää itsemurhaiskujen riskiä:
"Kun vahva nationalistinen aate yhdistyy sellaiseen kulttuuriin, ja sellaiseen moraaliseen ilmapiiriin, jossa itsemurhaiskut nähdään oikeutettuina, riski niihin kasvaa."
Tällä kertaa iskut oikeuttanut moraalinen ilmapiiri oli Auvisen teksteistä päätellen sosiaalidarwinistinen. Nationalismi ei välttämättä ollut kovin keskeisessä roolissa tällä kertaa, mutta itseni jossain määrin yllätti se, kun kuulin Auvisen(kin) omanneen nationalistisia ajatuksia.

Itsemurhaiskujen motiivit ja syyt ovat varsin monitahoinen kenttä. Esimerkiksi tapaus Jokelan taustalla oli edellä käsiteltyjen taustatekijöiden lisäksi kuulemma mm. koulukiusaamista, sekä kaikenlaista muutakin henkilökohtaiseen elämäntilanteeseen liittynyttä, jotka kirjaimellisesti laukaisivat tilanteen murhenäytelmäksi.

Pyysiäinen, Kamppinen ja itsemurhaiskut

Edellinen kirjoitukseni käsitteli Matti Kamppisen esittämiä väitteitä siitä, miten itsemurhaiskut tulisi tutkimuksissa selittää. Kamppinen näki uskon kuolemanjälkeiseen elämään, taivaaseen ja helvettiin, sekä mm. Raamattuun luottamisen itsemurhaiskujen todellisena selityksenä.

Uusin "Tieteessä tapahtuu"-lehti (7/2007) sisältää vastineen Matti Kamppiselle. Vastine on kirjoitettu täsmälleen samasta aiheesta, josta itse viime postaukseni kirjoitin. Itse asiassa Ilkka Pyysiäinen, joka vastineen on kirjoittanut, vastasi Kamppiselle jopa osittain myös samoilla argumenteilla, kuin itse postauksessani olin esittänyt.

Poimin Pyysiäisen vastauksesta tiivistäen omin sanoin muutaman kohdan:
-Pyysiäisen mukaan Harris pitää päässään sepittämää juttuaan todistusvoimaisena, vaikkei ole esittänyt tarinansa tueksi faktoja
-vaikka Kamppinen syyttikin itsemurhaiskuista uskontoja, ahkerimmat itsemurhapommittajien ryhmät ovat Pyysiäisen mukaan nykyisin tosiasiassa maallisia mutta nimellisesti hindulaisia (Tamilitiikerit)
-Vaikka Harrisin keksimässä tarinassa toista sanottiinkin, Palestiinan itsemurhapommittajien läheisille osoitetut haastattelut eivät Pyysäisen mukaan ole kertoneet vanhempien olevan ylpeitä iskuista
-Vaikka Harris ja Kamppinen näkivät taivasuskon olevan merkittävä syy itsemurhaiskuihin, Pyysiäisen viittaama tutkija ei ole kertaakaan tavannut tapausta, jossa usko paratiisiin pääsemiseen olisi ilmennyt itsemurhaiskun tekemisen motiiviksi

lauantaina, syyskuuta 15, 2007

Kamppinen, itsemurhaiskut ja usko taivaaseen

Käsittelin edellisessä postauksessani Matti Kamppisen kirjoittamaa kirja-arvostelua, ja siinä esitettyjä väitteitä. Kirja-arvostelu on julkaistu "Tieteessä Tapahtuu"-lehden numerossa 5/2007. Tieteen kanssa Kamppisen tekstillä ei ole kuitenkaan välttämättä kauheasti tekemistä. Otan nyt käsittelyyn sen, miten hän käsitteli tekstissään kysymystä itsemurhaiskuista, ja siitä, miten niitä tulisi hänen mielestä (tiedemiesten tällä hetkellä esittämien mallien sijasta) pyrkiä selittämään. Kamppinen kirjoittaa:

Sam Harrisin kirja alkaa tarinalla, johon jokaisen uskonnontutkijan olisi syytä tutustua:
”Nuori mies astuu bussiin sen lähtiessä pysäkiltä. Hänellä on pitkä päällystakki, jonka alle on kätketty pommi. Hänen taskunsa ovat täynnä nauloja, kuulia ja rotanmyrkkyä. […] Nyt bussi on täynnä. Mies hymyilee. Napinpainalluksella hän räjäyttää itsensä ja muut bussin matkustajat – naulat, kuulat ja rotanmyrkky pitävät huolen siitä, että moni muu lähistöllä kärsii myös. Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. … Miehen vanhemmat kuulevat pian poikansa kohtalosta. Vaikkakin surun murtamia, he ovat yhtäkaikki valtavan ylpeitä poikansa saavutuksesta. He tietävät että poika on mennyt taivaaseen ja valmistanut tietä tuleville. Hän on myös lähettänyt viholliset ikuiseen helvettiin. Tavallaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Naapurit yhtyvät juhlintaan ja antavat vanhemmille lahjoja.” (Harris 2005, 11)
Harris kysyy, mitä voimme tämän tarinan perusteella päätellä nuoren miehen ominaisuuksista. Oliko hän hyvä koulussa, oliko hän valmistumassa insinööriksi, oliko hän köyhä vai rikas? Näihin on vaikea vastata.
Pariin kysymykseen on helppoa vastata: Oliko mies uskonnollinen? Oliko hän muslimi?
Harris kritisoi sosiaalitieteilijöitä, jotka kernaasti kiinnittävät huomiota itsemurhapommitusten taloudellisiin ja poliittisiin motivaatioihin. Usko kuolemanjälkeiseen elämään, usko taivaaseen ja helvettiin, usko Koraanin tai Raamatun kaltaisiin dualistisiin teksteihin on parempi selittäjä. Itsemurhapommitus on ymmärrettävissä jos toimija uskoo kuolemanjälkeiseen elämään. Jos uskoa ei tarvitse perustella, mikä tahansa käy päinsä, kuten monet kristinuskon ja islamin esimerkit kertovat (ks. Harris 2006).
Kainous siteerata uskonnollista uskoa selittävänä tekijänä johtuu Harrisin mukaan mm. siitä, että jos näin teemme, sitoudumme samalla ajatukseen että ihminen aivan oikeasti uskoo asioita, joille ei ole perusteita. Tämä puolestaan johtaisi uskonnon kritiikkiin, koska olemme taipuvaisia kritisoimaan uskomuksia, joille ei ole perusteita, ja/tai joiden seuraukset ovat katastrofaalisia.
Kamppinen väitti, että kysymyksiin tarinan itsemurhaiskun tekijän sosiaalisesta taustasta on vaikea vastata, mutta että kysymyksiin koskien tämän uskonnollisuutta on sen sijaan helppo vastata. Tarinasta sain kyllä ainakin itse tosin mielikuvan, että mies ei itse ole välttämättä ollut todennäköisesti kovin varakas. Jos hän olisi, hänellä olisi varmaan mahdollisuus käyttää tehokkaampiakin iskumenetelmiä, kuin tarinassa mainittua. Ehkä uskonnollisuuden päättely on tosiaan myös mahdollista, mikäli se, että tarinassa kerrottiin nuoren miehen vanhempien olevan muslimeja, on riittävä peruste olettaa myös tämän miehen olleen uskonnollisen. Sanaa "muslimi" ei tarinassa mainittu, mutta vanhempien taivas-uskon kuvaus on tehty tavalla, joka pyrkii tuomaan lukijalle mieleen islamin. Jos sen sijaan vanhempien ajattelusta ei olisi kerrottu, kysymys olisi paljon vaikeampi. Itsemurhaiskuja kun ovat tehneet myös monet ei-uskonnolliset ryhmittymät, joista eräs tunnetuimmista lienee Tamiilitiikerit Sri Lankassa.

Kamppinen kertoi Harrisin kritisoivan tiedemiehiä, jotka vaivautuvat tutkimaan asiaa ja pohtivat mahdollisia taloudellia ja poliittisia motivaatioihin. Sen jälkeen Kamppinen kirjoitti:
"Usko kuolemanjälkeiseen elämään, usko taivaaseen ja helvettiin, usko Koraanin tai Raamatun kaltaisiin dualistisiin teksteihin on parempi selittäjä."
On helppo ymmärtää, miksi itsemurhaiskuja tutkineet tiedemiehet eivät pysäytä tutkimustaan, ja tyydy kannattamaan Kamppisen ja Harrisin selitystä. Ensinnäkin: suurin osa ihmisistä, jotka uskovat taivaaseen ja helvettiin, eivät koskaan elämänsä aikana tee yhtään itsemurhaiskua. Esimerkiksi Suomessa, Norjassa, Puolassa (jotka ovat tilastojen mukaan aika kristillisiä maita) jne. sellaisia ei tunnu tapahtuvan lainkaan. Sen sijaan esimerkiksi palestiinassa, eräissä Aasian maissa ja USA:ssa näitä tapahtuu. Jos usko kuolemanjälkeiseen elämään olisi selitys asialle, olisi odotettavissa olevaa, että itsemurhaiskuja tehtäisiin kaikkialla, missä taivaaseen ja helvettiin uskotaan. Näyttää kuitenkin siltä, että itsemurhaiskut liittyvät uskonnoista lähinnä islamiin (ja joihinkin new age-lahkoihin) ja että niitä tapahtuu lähinnä tietyillä maantieteellisillä alueilla. Jos Kamppisen ja Harrisin esittämä selitys pitäisi paikkansa, voitaisiin myös odottaa, että itsemurhaiskujen tekijät ovat aina uskonnollisia. Näin ei kuitenkaan ole, vaan osa itsemurhaiskujen tekijöistä on sekulaareja ihmisiä. Ei olekaan ihme, jos monet aihetta tutkivat tiedemiehet eivät kannata Harrisin ja Kamppisen ad hoc-selitystä.

Itsemurhaiskujen syiden selittäminen on hyvin vaikeata. Turun Sanomissa uutisoitiin vuonna 2005 eräästä aiheeseen liittyvästä psykologian professorin tekemästä tutkimuksesta:
Vuosina 1993-96 tekemässään tutkimuksessa Merari analysoi 50 palestiinalaisen ja libanonilaisen, ennen tekoa kiinnijääneen terroristin tai heidän lähisukulaistensa haastatteluja.

Kenelläkään haastatelluista ei ollut itsemurhataipumukseen viittaavia psykiatrisia ongelmia. Myös uskonnolliset tekijät olivat vähäisempiä kuin siihen asti oli oletettu. Melkein kaikki tutkitut olivat iältään 18-22 -vuotiaita ja naimattomia, mutta muuten heillä oli hyvin vähän yhteistä. Taustaltaan he olivat ääri- tai hillityn uskonnollisia tai sekulaareja.
Suomen historian tunnetuin itsemurhaisku lienee yhä se, kun Eugen Schauman ampui vuonna 1904 kenraalikuvernööri Bobrikovin ja itsensä.

Mikä oli Schaumanin motiivi? Pääsy taivaaseen? Ei. Bobrikovin saattaminen helvettiin? Ei. Schauman kirjoitti muutama päivä ennen murhan toteuttamista näin:
Vapaus on itse oma päämääränsä. Tietyin ja varsin pienin rajoituksin se on jokaisen ihmisen luovuttamaton etuoikeus, jota ei mikään ulkonainen mahti voi häneltä riistää. Ihmisellä ei ole oikeutta luopua siitä omalta osaltaan, vielä vähemmän lastensa puolesta. Vapaus on itsekunnioituksen perusta, ja ilman sitä suuri oppi ihmisen siveellisestä vastuusta olisi pelkkää valhetta ja petosta. Vapaus on pyhä asia ja vapaudenrakkaus sydämeemme syvään juurtunut luonnonvietti. Rakastatko maatasi? Hyvä, pidä mielessäsi Ibsenin sanat: "Vaikka antaisit kaiken, mutta et elämääsi, et ole antanut mitään".
Schaumanin teon taustalla oli ainakin nationalismi ja lisäksi mm. henkilökohtaisen elämän ongelmat (esim. se, että nainen, jota hän oli pitkään rakastanut, oli jättänyt hänet). Schaumanista tehtiin Suomen kansallissankari,ja häntä monet pitävät yhä yhtenä kaikkien aikojen suurimmista suomalaisista. ("Suurin suomalainen" äänestyksessä hän tuli sijalle 34). Vasta viime vuosina on alettu puhua siitä, että Schaumanin teko oli terroriteko.

Millaisia johtopäätöksiä voidaan siis tehdä? Vaikuttaisi siltä, että usko kuolemanjälkeiseen elämään yksinään ei riitä itsemurhaiskuja selittäväksi tekijäksi. Itsemurhaiskuja tekevät niin kuolemanjälkeiseen elämään uskovat, kuin uskomattomatkin. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että jostain syystä itsemurhapommittajat eivät tunnu yleensä olevan tiettyjen uskontojen kannattajia (esim. kristinuskon). Toisaalta joissain toisissa yhteisöissä (mm. eräät islamislaistaustaiset yhteisöt) on muuhun maailman verrattuna paljon tällaista toimintaa. Moni itsemurhapommi-isku tuntuu olevan yhteydessä myös nationalistisen aatteen kannattamiseen. Koska kaikista nationalisteistakaan ei tule itsemurhapommittajia, selityksistä tulee vielä paljon monitahoisempia. Kun vahva nationalistinen aate yhdistyy sellaiseen kulttuuriin, ja sellaiseen moraaliseen ilmapiiriin, jossa itsemurhaiskut nähdään oikeutettuina, riski niihin kasvaa.
Jostain syystä kuitenkaan esimerkiksi kristityt kuolemanjälkeiseen elämään uskovat ihmiset eivät itsemurhaiskuja tunnu yleensä tekevän, kulttuuripiiristä riippumatta.

keskiviikkona, heinäkuuta 04, 2007

Matti Kamppinen ja Jumalan kompleksisuus

Dosentti Matti Kamppinen on kirjoittanut tuoreimpaan Tieteessä Tapahtuu-lehteen (No 5) kirja-arvostelun, jossa hän käsittelee Dawkinsin ja Harrisin tuoreita kirjoja. Kamppinen tuntuu olevan siinä määrin samoilla linjoilla näiden kirjoittajien kanssa, että on vaikeata erottaa, missä kohdin hän arvostelee, missä kohdin hän referoi kirjoja, ja missä kohdin hän esittää (näistä poikkeavia) omia näkökantojaan.

Joka tapauksessa Kamppinen antoi nyt minulle syyn tarkastella erästä viime vuosina jostain syystä varsin suosituiksi tullutta argumenttia. Kamppinen tuntuu kannattavan kyseisen argumentin pätevyyttä, mutta itse tulen jäljessä perustelemaan, miksi tämä "argumentti" on kuitenkin itse asiassa argumentaatiovirhe. Kamppinen kirjoittaa (väliotsikon "Kaikkien virhepäätelmien äiti eli perimmäinen Boeing 747" alla):

Kirjan luvussa 4 ”Why there almost certainly is no God” Dawkins tarjoaa perustelun sille, että jumalahypoteesi on kestämätön.

Argumentin innoittajana on ollut Fred Hoylen letkautus, jonka mukaan elämän synty maapallolla on yhtä epätodennäköistä kuin jos pyörremyrsky kulkisi romuttamon läpi ja tuloksena olisi toimiva Boeing 747. Kreationistit ovat tällä perusteella esittäneet, että elämä tarvitsee suunnittelijan, joko perinteisen luojajumalan tai sitten modernimpaan asuun puetun ID- eli Intelligent Design -suunnittelutoimiston, koska kompleksisuutta ei voi muuten syntyä. Dawkinsin vasta-argumentti on seuraava: Maailma jonka tunnemme on kompleksinen. Jos sen selittämiseksi postuloidaan kompleksinen olento, emme ole selittäneet mitään, vaan pelkästään siirtäneet selitettävän ilmiön yhtä askelta aikaisemmaksi. Selitys on samantapainen kuin lapsi voisi käyttää selittäessään näkökykyä: ihminen näkee koska pään sisällä on pieni ihminen, jolla on tarkka pieni silmä…

Luojajumala ja sen erilaiset sukulaisversiot ovat itse asiassa perimmäisiä Boeing 747 -koneita, niin epätodennäköisiä, ettei niitä voida postuloida. Vain luonnonvalinta tai sen kaltainen mekanistinen prosessi voi selittää kompleksisuuden synnyn ja olemassaolon. Jumalat ovat perimmäisiä Boeingeja koska niiden täytyy olla vähintään yhtä kompleksisia kuin selitettävät systeemit. Näin ollen jumalahypoteesi ei pidä paikkaansa. Jumalaa tai jumalia ei ole olemassa.
Alkuun voisin huomauttaa siitä, että tämä argumentti ei tosiasiassa ole Dawkinsin keksimä, eikä edes Hoylen innoittamana syntynyt, vaan argumentti on vanha. Se löytyy myös monista viime vuosikymmeninä julkaistuista ateismia käsittelevistä kirjoista (1).

Kamppisen esittämänä argumentti eteni näin:

1) Maailmamme on kompleksinen
2) Kaiken kompleksisuuden synty vaatii selityksen
3) Jos maailmamme on luotu, selitys ei selitä mitään, koska selitys itsekin pitää selittää: ("emme ole selittäneet mitään, vaan pelkästään siirtäneet selitettävän ilmiön yhtä askelta aikaisemmaksi")
4)Jumalan (jolla "emme ole selittäneet mitään") täytyy olla vähintään yhtä kompleksinen kuin selitettävän systeemin
5) Koska Jumalan täytyy olla kompleksinen, hänen täytyy olla epätodennäköinen, eikä Jumala ole siksi mahdollinen

Johtopäätös: "Jumalaa tai jumalia ei ole olemassa"

***

Miksi tämä argumentti on huono?

Ensinnäkin, kohta 4) voidaan kyseenalaistaa. Vaikka Dawkinsille ja Kamppiselle tuntuukin olevan ilmeistä, että Jumalan pitäisi olla kompleksinen, se ei ole kaikille yhtä ilmeistä. Käsite "kompleksisuus"(monimutkaisuus) omaa merkityksen sellaisissa konteksteissa, joissa on kyse monista osista koostuvasta rakenteesta. Epäselvää on kuitenkin se, mitä tarkoitetaan "kompleksisuudella" tai sen määrällä silloin, jos sanaa käytetään materiaan sitoutumattoman asian yhteydessä. Onkin kyseenalaistaa, mitä edes tarkoittaa väite "Jumala on kompleksinen". Jos väitteellä ei ole merkityssisältöä, kohdat 4) ja 5) voidaan tiputtaa argumentista pois merkityssisällyksettöminä.

Toisekseen, argumentti selityksen vaatimasta selityksestä perustuu käsitteen selittäminen kyseenalaiseen käyttöön. Jos esimerkiksi lääkäri havaitsee potilaalla olevan taudin syyksi viruksen, hänen ei tarvitse olla kykenevä selittämään viruksen syntyä, jotta hän olisi selittänyt jotain. Viruksen synty hänen pitäisi selittää, jos hän olisi selittämässä viruksen syntyä, mutta alkuperäisen selitysaiheen kannalta viruksen syntytapaa ei ole välttämätöntä tuntea ja tietää.

Toisin kuin dosentti Kamppinen väitti, vaikka lisäkysymyksiä selityksestä syntyisikin, ei tästä seuraa, että olisi niin, että selitys ei olisi voinut selittää mitään. Siten myös Kamppisen argumentin kohta 3) on pätemätön.

Yllä olevasta seuraa Kamppisen argumentin kumoutuminen.

***

Ps. "Argumenttia" olisi voitu kritisoida myös siitä, että se oletuksissaan epäoikeutetusti oletti johtopäätöksensä. Argumentissa oletettiin Jumalan olemassaolon todennäköisyyden olevan niin pienen, ettei Jumala ole mahdollinen. Kuitenkaan argumentissa ei arvioitu sitä, mikä on "luomattoman maailmankaikkeuden" synnyn todennäköisyys. Eli siis siitä, mikä on maailmankaikkeuden synnyn todennäköisyys ilman minkäänlaista luojaa. Kamppinen postuloi kuitenkin ajatustaan, että maailmankaikkeus on syntynyt ilman luojaa, näyttämättä, että sellainen vaihtoehto olisi ainakaan yhtään sen todennäköisempi, kuin maailmankaikkeuden synty Luojan vaikutuksesta.

(1) Esim. Smith, George: "Atheism: The Case Against God", julkaistu mm. teoksessa "An Anthology of Atheism and Rationalism", Prometheus Press, 1980.

tiistaina, toukokuuta 01, 2007

Blogeja

En ole viime aikoina juuri tullut bloganneeksi. Tarkoitus olisi taas lähitulevaisuudessa ehtiä blogata vähän enemmänkin. Sitä odotellessa suosittelen tutustumaan muutamaan blogiin, joita linkkilistassani sivun vasemmassa laidassa ei ainakaan vielä ole ollut.

Prosthesis on kalvinilaisen machtin blogi. Hän on blogannut jo yli 1000 postausta, ja kirjoittanut blogissaan paljon mm. tieteenfilosofiaan, teknologianfilosofiaan, teologiaan, mediaan, argumentointiin, apologetiikkaan, uskonnonfilosofiaan, politiikkaan, luonnontieteisiin ja älykkääseen suunnitteluun liittyvistä kysymyksistä.

Jjmarkan hiljattain aloittama blogi Syvenevän hämärän halki aamunkoittoon puolestaan käsittelee rationaalista ajattelua ja argumentointia, kristillisestä perspektiivistä. Jjmarkka tuntuu ottavan blogissaan kritiikin kohteeksi nyt erityisesti postmodernin ajattelun, sekä Raamatun tulkintaan liittyvät yli- ja alilyönnit.

Törmäsin hiljattain Emil Anton blogiin. Hän blogaa katolisesta apologetiikasta osoitteessa http://hyviauutisia.wordpress.com/. Tähän blogiin - ja sen argumentaation tasoon - en ole ehtinyt vielä juuri tutustua, mutta ainakin siellä käsiteltävät kysymykset vaikuttavat ensisilmäysten perusteella kiinnostavilta.

Οπτασια-blogissa puolestaan käsitellään paljon teologisia ja eettisiä kysymyksiä, ajatuksia herättelevällä tavalla asioita usein esittäen. Eräs esimerkki ainakin itselleni ajatuksia herättäneestä eettisestä blogauksesta löytyy täältä.

perjantaina, maaliskuuta 23, 2007

"Luonnollinen moraalitaju"

YLE uutisoi erästä tuoretta ihmisen eettiseen käyttäytymiseen liittyvää tutkimusta seuraavasti:

Koehenkilöille esitettiin joukko moraalisia valintatilanteita, joissa tehtäviä ratkaisuja piti pohtia. Osa oli helppoja, osa vaikeita. Helpoksi luokiteltiin esimerkiksi kysymys siitä, saako oman lapsensa hylätä koska sen hoitaminen on vaivalloista.

Vaikea tilanne oli puolestaan sellainen, missä olisi pitänyt tappaa läheinen ihminen, joka uhkasi tartuttaa aidsin mahdollisimman moneen viattomaan ihmiseen. Ihmisillä on vahva vastenmielisyys tappamiseen ja läheisen tappamisen ajatus on vielä vastenmielisempi, vaikka vastapainona olisi monen muun ihmisen hengen pelastaminen.

Helpoissa valinnoissa kaikki koehenkilöt, aivovauriosta riippumatta valitsivat samalla tavalla. Sen sijaan vaikeissa valinnoissa VMPC-potilaat erosivat muista radikaalisti. Heillä ei ollut vaikeuksia valita esimerkiksi läheisen tappamista muiden hyväksi. Toisin sanoen, heidän emotionaaliset reaktionsa olivat poikkeuksellisia. He eivät tunteneet empatiaa tai myötätuntoa vaikeissa valintatilanteissa.
Luettuani alkuperäisen raportin, minun täytyy todeta, että YLE:n siitä tekemä uutinen on huono. Ensinnäkään: tutkimuksessa ei puhuttu aidsista, vaan HIV:sta, toisekseen HIV:hen liittyvä kysymys ei koskenut tappamista, vaan allergisen kohtauksen aiheuttamista tälle (seurauksen ollessa se, että tämä joutuisi sairaalaan kahdeksi vuorokaudeksi). Tutkimuksessa oli kyllä esitetty useita tappamiseen liittyviä kysymyksiä, mutta YLE:n tiedeuutisessa oli jostain syystä tapahtunut sekaannus, koska uutisessa puhuttiin aidsin levittäjän tappamisesta. Siteeraan tutkimuksessa esitetyn tehtävän:
You are a waiter. You overhear one of your customers say that he is about to go to jail and that in his last forty-eight hours of freedom he plans to infect as many people as possible with HIV. You know him well enough to know that he is telling the truth and that he has access to many potential victims.
You happen to know that he has a very strong allergy to poppy seeds. If he eats even one he will go into convulsions and have to be hospitalized. for at least forty-eight hours.
Would you cause this man to have a serious allergy attack in order to prevent him from spreading HIV?
Tulos sinänsä kuitenkin oli se, mitä YLE uutisoi: VPMC-potilaat erosivat eettisten kysymysten ratkaisuissaan muista ihmisistä. Esim. tutkimuksessa käytettiin seuraavaa kysymystä:
You, your husband, and your four children are crossing a mountain range on your return journey to your homeland. You have inadvertently set up camp on a local clan’s sacred burial ground.
The leader of the clan says that according to the local laws, you and your family must be put to death. However, he will let yourself, your husband, and your three other children live if you yourself will kill your oldest son.
Would you kill your oldest son in order to save your husband and your other three children?
(En tiedä siitä, mikä yhteys on paperilla annetuilla vastauksilla käytännön toimintaan: epäilen, etteivät VPMC-potilaatkaan yleensä todellisuudessa olisi halukkaita tappamaan ketään, paperilla annetuista vastauksista huolimatta.)

Jätän nyt kuitenkin YLE:n uutisoinnin yksityiskohtiin liittyvien virheiden käsittelyn, ja siirryn pohdimaan sitä, mitä seurauksia tällaisilla tutkimuksilla on, jos ne pitävät paikkansa.

Tutkimukset herättävät nimittäin ajatuksia siitä, mihin moraalinsa voi ja kannattaa perustaa.

Eräs klassinen ohje etiikalle on ns. "kultainen sääntö" jonka ideana on, että toiselle tulee tehdä samoin kuin itselleen haluaa tehtävän.

Kuitenkin, jos kyseistä ohjetta käytettäisiin yksinään etiikan perustana, jouduttaisiin ongelmiin. Ohjehan yksinään oikeuttaisi esim. kuolemaa itselleen toivovan tappamaan muut ihmiset, mikäli hän tällöin tekisi muille niin kuin toivoisi itselleen tehtävän.

Ns. "luonnollinen moraalilaki": ajatus, että kaikilla ihmisillä on luontaisesti käsitys siitä, mikä on oikein ja mikä väärin, ja että tulee toimia lähimmäisensä parhaaksi, on katsottu osaksi luterilaista etiikkaa. (Eri kirkkokuntien ajattelu poikkeaa osin tässä kohdin.)

Ilmari Karimies kirjoittaa:
Suomalainen Luther-tutkimus, erityisesti Jorma Laulajan ja Antti Raunion tutkimukset kultaisesta säännöstä ovat osoittaneet, että Martti Lutherin etiikan keskuksessa on kultaisen säännön periaate, eli käsky tehdä lähimmäiselle se, minkä tahtoisi itselleen tehtävän. Luther pitää kultaista sääntöä luonnollisena moraalilakina, jonka kaikki ihmiset tuntevat, sillä Jumala kirjoittaa sen jatkuvasti eräänlaisena joka hetki tapahtuvana luomistekona jokaisen ihmisen sydämeen.
Blogaukseni alussa mainitsemani tutkimus (samoin kuin monet muutkin tutkimukset) näyttävät olevan kuitenkin ristiriidassa tämän tulkinnan kanssa. Eri ihmiset näyttävät kokevan eri asiat oikeiksi, ja eri asiat vääriksi. Esim. alussa mainitussa tutkimuksessa osa koehenkilöistä halusi tappaa lähimmäisensä, osa ei. Eivätkö kaikki edes pidä oikeana lähimmäiselleen samoin tekemistä, kuin itselle pitäisi tehdä?

Esitän yhden kysymyksen pohdittavaksi:

Voiko etiikkaa perustaa vain siihen, mikä itsestä tuntuu oikealta?

sunnuntai, maaliskuuta 04, 2007

A DEFENSE OF ALVIN PLANTINGA’S EVOLUTIONARY ARGUMENT AGAINST NATURALISM

Troy M. Nunley

May 2005
University of Missouri-Columbia
Dr. Jonathan Kvanvig, Dissertation Supervisor

ABSRACT

Alvin Plantinga argues that naturalism it is irrational for a reflective person to hold to the doctrine of naturalism. If naturalism is true, some evolutionary doctrine must also be true and our evolutionary history must be accounted for in terms of only random mutation and natural selection. The probability of our being reliable cognitive agents given these origins is low or, at best, inscrutable. But it cannot reasonably be thought to be high. Consequently, the naturalist cannot reasonably hold to the belief that they are reliable cognitive agents. And since the reliability of their cognitive apparatus has been called into such grave question, naturalists are rationally bound to dismiss any belief accepted on the basis of trust in that apparatus. Specifically, to the extent that the naturalist is rational, they will give up their belief in naturalism.

In this dissertation, I explicate and defend Plantinga’s attack on philosophical naturalism. My thesis is that it has survived all the current attacks available in the literature.


More

lauantaina, helmikuuta 03, 2007

The Dawkins Delusion

Hiljattain julkaisin tässä blogissa David Andersonin tekstin "Onko Dawkins olemassa?". Nyt joku on paljolti samoihin ideoihin perustuen tehnyt aiheesta audiovisuaalisemman parodian. Se on nähtävissä tästä.

Tämä video on siis kuitenkin tarjolla vain englanniksi.

maanantaina, tammikuuta 22, 2007

HS.Tiede

Helsingin Sanomien Tiede-blogissa julkaistiin taannoin blogaus, jossa tiedetoimittajana toimiva Marko Hamilo kirjoitti mm. näin:

Matka kohti elämänmuutosta ja paranemista

8. 1. 2007 kello 16:05 Marko Hamilo

Pistäydyin Hiltusen antikvariaatissa. Uutuushyllyllä huomioni kiinnitti riemastuttava parodiakirja Matka kohti elämänmuutosta ja paranemista. Kirjoittaja oli muka parantunut “koripallon kokoisesta” kasvaimesta kohdussaan syömällä tuoreravintoa ja parantavia yrttejä. Tällaista satiiria vaihtoehtohoidoista olikin kaivattu!

Selailin kirjaa vähän pitemmälle, ja riemastus vaihtui pettymykseksi. Eihän kyseessä ollutkaan mikään Pahkasika-tyylinen parodia. Ihan vain tavanomainen WSOY:n julkaisema huuhaa-kirja, joka “on auttanut jo tuhansia ihmisiä vapautumaan riippuvuuksista, masennuksesta, huonosta itsetunnosta sekä kroonisista sairauksista”. Piti kuitenkin varmistaa - “koripallon kokoinen” kasvain kuulostaa jo niin paksulta, että josko sittenkin kirja olisi luokiteltu huumoriosastolle.

Ei ollut. Brandon Baysin Matka kohti elämänmuutosta ja paranemistalöytyi WSOY:n sivuilta kategorian tietokirjat alakategoriasta Tiede.

Minä vastasin kyseisessä blogissa kyseiseen blogaukseen. Koko vastaukseni on ainakin vielä luettavissa välimuistista täällä. Sanoin siksi "ainakin vielä", että Helsingin Sanomien Tiede-blogista kyseinen blogaus on näköjään nyt kokonaan poistettu. Hamilo kritisoi (nyttemmin poistetussa) blogauksessaan tapaa, jolla WSOY luokittelee kirjansa. Kyseisen blogauksen poiston syy voisi olla joko siinä, että SanomaWSOY-konsernin sisällä ei ole pidetty kyseisestä WSOY-kritiikistä, tai(/ja) sitten Hamilolle kirjoittamassani vastauksessa. Epäilin nimittäin tiedetoimittaja Hamilon itsensä esittäneen huuhaa-väitteitä. Siteeraan vastauksestani tähän sen pätkän, joka liittyi yllä siteerattuun Hamilon tekstiin.

Toimittaja Hamilo kertoi että hänelle oli nähtyään kirjan “Matka kohti elämänmuutosta ja paranemista” antikvariaatissa tullut jostain yllättäen mieleen tarkistaa, onko WSOY luokitellut kirjan huumoriluokkaan nettisivuillaan. Tiedetoimittaja Hamilon kertoma tarina on kuitenkin epäuskottava. Ei vähiten siksi, että - kuten WSOY:n sivustolla käyvä huomaa - WSOY:n sivustolla ei ole huumoriluokkaa. Siksi tarina, jonka mukaan toimittaja Hamilolle tuli jostain mieleen tarkistaa, onko kirja WSOY:n sivustolla huumoriluokassa, ei kuulosta kovin uskottavalta.

Epäilenkin, että on käynyt niin, että joko toimittaja Hamilo on itse tullut huomanneeksi, että kyseinen kirja oli Tiede-otsakkeen alla, tai sitten joku on vinkannut tiedetoimittaja Hamilolle asiasta. Ja että siten tiedetoimittaja Hamilon tarina siitä, että hänen “piti kuitenkin varmistaa… josko sittenkin kirja olisi luokiteltu huumoriosastolle” on Hamilon itsensä keksimä huuhaa-versio asioiden todellisesta kulusta.

Tiedetoimittaja Marko Hamilo, kävikö kyseisen kirjan luokitus ilmi siten, kuin minä epäilin, vaiko niin kuin sinä asiasta kerroit?

Vastaus esittämääni kysymykseen oli koko blogauksen poisto.
Poistamisen voi itse kukin havaita yrittämällä klikata tätä linkkiä.

torstaina, tammikuuta 11, 2007

Onko Dawkins olemassa?

[Richard Dawkins on ehkä maailman tunnetuin ateisti. Hän kirjoitti taannoin kirjan "God Delusion" ("Jumala-harha"), jossa hän pyrki osoittamaan, että Jumalan olemassaoloon ei kannata uskoa. Mutta kannattaako Dawkinsin omaan olemassaoloonkaan uskoa? Jäljessä seuraa David Andersonin kirjoittama humoristinen artikkeli, jossa asiaa pohditaan pilke silmäkulmassa. Artikkeli on luettavissa englanniksi täällä.
Lisäys: Tekstiversion lisäksi tämän tarinan pohjalta on kehitelty myös ääntä ja kuvaa sisältävä nauha, joka on nähtävissä täällä.]

Alku

Lukiessani kirjaa “"God Delusion" eräs kysymys tuli mieleeni: onko Richard Dawkins olemassa?

Koska olen tieteellistä ajattelua harjoittava rationaalinen ihminen, päätin olla hyväksymättä mitään vanhaa teoriaa tästä kysymyksestä. Jos Richard Dawkins on olemassa, minun pitäisi löytää todistusaineistoa hänen olemassaololleen. Muilla on heidän omat taikauskoiset kuvitelmansa, jotka perustuvat kuka-tietää-mihin, mutta minä luotan vain kokeellisiin luonnontieteisiin. Jos Dawkins on olemassa, miksei hän ole näyttäytynyt minulle?

Mitä tapahtui seuraavaksi?


Kun olin pohtinut tätä, eräs mies, jolla oli hassu suippolakki päässään, tuli huoneeseen, ja alkoi puhua minulle.

Hän alkoi dogmaattisesti väittää monia asioita. Kuulemma oli ilmeistä ja itsestäänselvää, että Dawkins on olemassa. Eikö minulla ollut hänen kirjansa kädessänikin? Eikö kirjan kannessa lukenutkin “Dawkins” ja kirjan joka sivu ollut täynnä jälkiä tämän ajattelusta? Jos halusin nähdä todistusaineistoa Dawkinsista, eikö sitä voinut löytää tästä paksusta kirjasta? Mikä voisi olla riittävä syy sellaiselle kirjalle, jos ei Dawkins? Vaihtoehdot olivat uskomattomia. Ne vaativat enemmän uskoa, kuin se, että yksinkertaisesti hyväksyisi sivujen olevan Dawkinsin työtä.

Sisään astuu asiantuntija

Pohtiessani tätä ajatusta sisään astui mies, jolla oli valkotakki yllään. Hän hymyili lämpimästi, ja näytti minulle paperia, jossa oli paljon kirjaimia, ja alkoi sitten puhua. Hän kiinnitti huomioni lukuisiin kiistattomiin tosiasioihin. Kirja, joka minulla oli kädessäni, koostui sivuista. Sivujen puolestaan voitiin osoittaa olevan paperia, jota puolestaan saadaan tehtyä sellusta. Paperin päällä oli pieniä täpliä, järjestäytyneenä eräänlaiseksi koodiksi. Täplät koostuivat musteesta, jota puolestaan voitiin valmistaa tietyistä kemikaaleista. Kirja olikin mahdollista selittää, ja hän oli selittänyt sen.

Valkotakkinen mies oli tehnyt minuun vaikutuksen, sillä hän ei viitannut epävarmoihin teorioihin, eikä arveluttaviin päätelmiin. Se mitä hän puhui oli selvästi totta. Pystyin omin silmin havaitsemaan sen, mistä hän puhui! Kirjalle oli ilmeinen selitys, ja tähän selitykseen ei tarvittu maagisia teorioita, joissa Dawkinsista tehtäisiin sen tekijä. Lisäksi, teoriat Dawkinsin olemassaolosta olivat syynä suureen määrään vääryyttä. Ympäri internetiä oli löydettävissä loogisia virheitä, karikatyyrejä, vertauksia lasten pahoinpitelyyn ja kaikenlaista pahaa – kaikki esitettynä Dawkinsin nimissä! Jos Dawkins olisi olemassa, hänellä olisi paljon vastattavaa.

Ensimmäisenä tullut mies kuitenkin vastusti. Olin – hänen mukaansa – kieltämässä sitä, mikä oli itseestään selvää. Jos Dawkinsia ei olisi ollut, sitten kirjaakaan ei olisi ollut. Kirja oli hänen tekoaan, ja oli täynnä merkkejä Dawkinsin luonteesta, temperamentista ja ideoista, jotka olivat joka sivulla esillä. Jos etsin evidenssiä Dawkinsista, se oli nähtävissä suoraan edessäni.

Kaikki helposti selitetty

Mutta nytpä tiesinkin, että tämän vanhan hassuhattuisen miehen puhe oli puhdasta taikauskoa. Pystyin näkemään, että kirjassa oli kyse yksinkertaisesti vain 26 (tai suomen kielessä 28) kirjaimen järjestelystä. Totta puhuakseni - en ymmärtänyt kansikuvaa hyvin - mutta se ei tarkoita, että pitäisi turvautua selityksissä minkäänlaiseen Dawkinsiin. Niin toimiminen olisi vain vetoamista “aukkojen Dawkinsiin”- Dawkinsiin, joka katoaisi kun tieteellinen tutkimus etenee.

Käytyäni kirjahyllyni läpi, ja tehtyäni tutkimusta Internetissä, kykenin havaitsemaan että kirja sisälsi ajatuksia ja argumentteja jotka eivät olleet ainutlaatuisia – kirja oli vain sekoitus asioista, jotka oli sanottu jo tuhansia kertoja menneisyydessä. Siten oli selvää, että kirja oli syntynyt polveutumalla puhtaasti luonnollisella ja epä-älyllisellä prosessilla. Vähän a,e,i,o ja u-kirjainten liikkumista – ja kappaleiden siirtymistä. Jonkin argumentin korvautumista toisella argumentilla. Argumentit kehittyvät primitiivisemmistä muodoistaan, kunhan vain on riiittävästi aikaa. Hattu-mies oli selvästi jonkinlainen fundamentalisti, joka erärationaalisesti uskoi että Dawkins olisi olemassa. Jos sellaisten ihmisten annetaan esittää argumenttejaan, tällöin terve logiikka osoittaa, että me kaikki kuolemme parrakkaiden hullujen miesten toimesta, ja voidaan perustellusti todeta, että maailma on menossa Dawkinsokratiaan. Aloin pohtia, että jopa ajatus koko Dawkinsista voi olla vaarallinen.

Uusi huijaus

Tässä vaiheessa eräs uusi mies tuli jostain huoneeseen. Hän käytti laseja ja näytti suoraan sanottuna nörtiltä. Hän kiinnitti huomioni mm. a,e,i,o, ja u-kirjaimiin. Hän todistaisi, niin hän sanoi, että ne eivät olleet sattumalta syntyneitä, vaan että ne olivat järjestyneet tietyllä tavalla. Vähän kirjaimia, yhteenlaitettuina, merkityksellisenä kompleksisena koodina, jotka ovat muodostuneet sivistyneiltä vaikuttaviksi argumenteiksi. Se, niin hän väitti, on selvä merkki älykkyydestä. Kirja ei ollut sattumalta polveutunut edellisestä kirjasta, koska kirjaimien satunnainen muuntelu johtaisi siihen, että kirjasta tulee siansaksaa. Tietoinen suunnittelu oli ilmeistä kirjassa, ja tiede ja järkikin todistivat sen. Lisäksi, eräiden argumenteista, jotka minä näin tarpeettomiksi ja merkiksi älykkyyden puuttumisesta, voitaisiinkin näyttää olevan tarkoituksellisia.

Kun nörtti oli sanonut tämän, valkotakkinen mies alkoi taas puhua. Tämä nörtti - hän sanoi - käyttää omituista hattua. Siksi hänellä ei ole sen enempää sanottavaa kuin toisellakaan hassun hatun omaavalla miehellä, ja siksi häntä ei kannata ottaa huomioon. Tämän valkoinen takki on vain tekaistu, sillä eihän kukaan valkotakkinen käytä hassua hattua. Lisäksi, minä voisin kysyä, että kenen älykkyys koodin takana oli. Todennäköisesti hassuhattuinen olisi vain väittänyt, että Dawkinsin. Mutta tämän olemassaolostahan ei olla esitetty evidenssiä, joten vastaus olisi ollut kelvoton.

Hassuhattu smokissa!

Kun katselin kolmannen miehen laseja, ne alkoivat näyttää minusta oudoilta. Ja valkotakki-argumentti kuulosti vakuuttavalta. Tämä puhe älykkyydestä oli selvästikin huonosti naamioitu “dawkinstekisen”-teesi. Jos Dawkins suunnitteli kirjan, kuka suunnitteli Dawkinsin? Siten – ongelma vain siirtyy – eikä ratkea. Kukaan ei kyennyt selittämään, kuka oli Dawkinsista vastuussa.

Nörtti vastusti ja väitti, että hän käyttää tiedettä älykkyyden tunnistamisessa. Hänen tieteensä - hän sanoi - olisi pätevää riippumatta siitä, oliko kirjoittaja Dawkins. Eikä sitä voitaisi kieltää käyttäen filosofiaa ja viisastellen. Mutta sellainen protesti selvästi rikkoi periaatteitani vastaan, jotka erottelevat selvästi uskon tietämisestä. Lisäksi - kun pohdin kirjaa – kykenin näkemään lukuisia loogisia virheitä, argumentteja jotka osoittautuivat lähinnä mielipideväittämiksi, ja sellaista. Jos jonkinlainen äly oli kirjan takana, se oli selvästikin huono! Siten käyttäen suuria rationaalisen ajattelun voimavarojani päättelin, että älykkyydestä ei ollut evidenssiä lainkaan.

Päätelmä

Richad Dawkins ei ole olemassa. En ole koskaan nähnyt häntä. Tiede kykenee täysin selittämään kirjan, jonka on väitetty olevan Dawkinsin kirjoittama. Se on vain kokoelma onnekkaasti järjestäytyneitä kirjaimia (a,b,c...) jotka ovat rekombinoituneet aiemmista versioista. On aakkosia, lorukirja ja kirja “God Delusion”. Näistä primitiivisin voidaan erottaa. Linkit näiden välillä saattavat vielä puuttua, mutta Tiede tulee saamaan ne selville millä hetkellä hyvänsä. Jokainen, joka epäilee tätä tosiasiaa joko valehtelee, on hullu tai tyhmä (tai vitsailee).

Ratkaistuani tämän tapauksen, onnittelen itseäni terävästä kyvystäni käyttää logiikkaa ja järkeä. Lounaan jälkeen minulla on uusi kysymys pohdittavana...

olenko minä olemassa?

lauantaina, tammikuuta 06, 2007

"Evankelis-luterilaisella kirkolla ei tietenkään ole virallista Darwin-kantaa"

Kirjoitin muutama kuukausi sitten evankelisluterilaisen kirkon suhteesta evoluutio-kysymyksiin parissakin postauksessani. Sittemmin laitoin kysymykseni Kotimaa-lehden internetsivustolla olevalle keskustelualueelle. Kysymykseni kuului:

"Minkälaiset evoluutiotulkinnat EIVÄT OLE ja minkälaiset taasen OVAT Suomen evankelisluterilaisen kirkon kannan mukaan yhteensopivia kristillisen uskon kanssa?"
En tiedä, onko Tampereen hiippakunnan piispa Juha Pihkala nähnyt ja lukenut kysymykseni. Hän kuitenkin joka tapauksessa esittää vastauksen kysymykseeni. Piispa Pihkalan vastaus kuuluu näin:
"Evankelisluterilaisella kirkolla ei tietenkään ole virallista Darwin-kantaa. Jäsenistössä kyllä on kehitysopista ja sen tulkinnasta erilaisia mielipiteitä."
(Aamulehti, 22.12.2006)
Piispa Pihkalan mukaan luterilaisella kirkolla ei siis ole virallista Darwin-kantaa. Pihkala siten vahvistaa aiempaan blogaukseeni kirjaamani havainnot.