maanantaina, tammikuuta 22, 2007

HS.Tiede

Helsingin Sanomien Tiede-blogissa julkaistiin taannoin blogaus, jossa tiedetoimittajana toimiva Marko Hamilo kirjoitti mm. näin:

Matka kohti elämänmuutosta ja paranemista

8. 1. 2007 kello 16:05 Marko Hamilo

Pistäydyin Hiltusen antikvariaatissa. Uutuushyllyllä huomioni kiinnitti riemastuttava parodiakirja Matka kohti elämänmuutosta ja paranemista. Kirjoittaja oli muka parantunut “koripallon kokoisesta” kasvaimesta kohdussaan syömällä tuoreravintoa ja parantavia yrttejä. Tällaista satiiria vaihtoehtohoidoista olikin kaivattu!

Selailin kirjaa vähän pitemmälle, ja riemastus vaihtui pettymykseksi. Eihän kyseessä ollutkaan mikään Pahkasika-tyylinen parodia. Ihan vain tavanomainen WSOY:n julkaisema huuhaa-kirja, joka “on auttanut jo tuhansia ihmisiä vapautumaan riippuvuuksista, masennuksesta, huonosta itsetunnosta sekä kroonisista sairauksista”. Piti kuitenkin varmistaa - “koripallon kokoinen” kasvain kuulostaa jo niin paksulta, että josko sittenkin kirja olisi luokiteltu huumoriosastolle.

Ei ollut. Brandon Baysin Matka kohti elämänmuutosta ja paranemistalöytyi WSOY:n sivuilta kategorian tietokirjat alakategoriasta Tiede.

Minä vastasin kyseisessä blogissa kyseiseen blogaukseen. Koko vastaukseni on ainakin vielä luettavissa välimuistista täällä. Sanoin siksi "ainakin vielä", että Helsingin Sanomien Tiede-blogista kyseinen blogaus on näköjään nyt kokonaan poistettu. Hamilo kritisoi (nyttemmin poistetussa) blogauksessaan tapaa, jolla WSOY luokittelee kirjansa. Kyseisen blogauksen poiston syy voisi olla joko siinä, että SanomaWSOY-konsernin sisällä ei ole pidetty kyseisestä WSOY-kritiikistä, tai(/ja) sitten Hamilolle kirjoittamassani vastauksessa. Epäilin nimittäin tiedetoimittaja Hamilon itsensä esittäneen huuhaa-väitteitä. Siteeraan vastauksestani tähän sen pätkän, joka liittyi yllä siteerattuun Hamilon tekstiin.

Toimittaja Hamilo kertoi että hänelle oli nähtyään kirjan “Matka kohti elämänmuutosta ja paranemista” antikvariaatissa tullut jostain yllättäen mieleen tarkistaa, onko WSOY luokitellut kirjan huumoriluokkaan nettisivuillaan. Tiedetoimittaja Hamilon kertoma tarina on kuitenkin epäuskottava. Ei vähiten siksi, että - kuten WSOY:n sivustolla käyvä huomaa - WSOY:n sivustolla ei ole huumoriluokkaa. Siksi tarina, jonka mukaan toimittaja Hamilolle tuli jostain mieleen tarkistaa, onko kirja WSOY:n sivustolla huumoriluokassa, ei kuulosta kovin uskottavalta.

Epäilenkin, että on käynyt niin, että joko toimittaja Hamilo on itse tullut huomanneeksi, että kyseinen kirja oli Tiede-otsakkeen alla, tai sitten joku on vinkannut tiedetoimittaja Hamilolle asiasta. Ja että siten tiedetoimittaja Hamilon tarina siitä, että hänen “piti kuitenkin varmistaa… josko sittenkin kirja olisi luokiteltu huumoriosastolle” on Hamilon itsensä keksimä huuhaa-versio asioiden todellisesta kulusta.

Tiedetoimittaja Marko Hamilo, kävikö kyseisen kirjan luokitus ilmi siten, kuin minä epäilin, vaiko niin kuin sinä asiasta kerroit?

Vastaus esittämääni kysymykseen oli koko blogauksen poisto.
Poistamisen voi itse kukin havaita yrittämällä klikata tätä linkkiä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ikinä kuullut sarkasmista?