maanantaina, marraskuuta 12, 2007

Itsemurhaiskut, niiden selittäminen ja Jokela

Jokelan tapahtumat

Viime viikolla uutisvälineet täyttyivät uutisista Jokelasta. Oli tapahtunut Suomen historian pahin kouluja kohdannut veriteko. Eräs poika oli ampunut koululla 8 ihmistä, sekä lopuksi itsensä. Hän oli siis tehnyt itsemurhaiskun koulussaan.

Auvinen kirjoitti ja samalla kertoi ajatustensa perusteista jälkipolville osoittamassaan "manifestossaan" mm. näin:

"Elämä on vain tarkoituksetonta sattumaa… pitkän evolutiivisen kehityksen ja monien eri syiden ja tekijöiden tulosta. Kuitenkin elämä on myös sitä, mitä yksilö sillä haluaa tehdä. Ja minä olen oman elämäni diktaattori sekä jumala. Ja minä olen valinnut tieni. Olen valmistautunut taistelemaan ja kuolemaan ajatteluni puolesta. Minä, luonnollisena valitsijana, eliminoinen kaikki jotka näen epäsopiviksi, häpeäksi ihmiskunnalle sekä luonnonvalinnan virheeksi."
Auvinen kuvasi itsensä ateistiksi ja hän oli myös uskontovastainen. Peliplaneetan foorumeilla hän esitti syyskuussa ajatuksiaan siitä, millainen olisi hänestä ihanteellinen elinympäristö. Auvinen kirjoitti siellä (20.9.2007) mm. tällaisia:
- Kirkkojen omaisuus ja tilat otetaan valtionomistukseen. Uskonnollisuus poistettaisiin myös koulutuslaitoksista.
- Eugeniikkaohjelma aloitetaan. Vammaisilta ja mielisairailta kielletään lisääntyminen ja aloitetaan sterilisaatio-ohjelmat. Parhaimpien yksilöiden lisääntymistä rohkaistaan ja huonoimpien yksilöiden lisääntymistä rajoitetaan sekä estetään.
- Maahanmuuttajien ottamista (varsinkin Afrikasta, Latinalaisesta Amerikasta, lähi-Idästä) rajoitettaisiin.
- Rikolliset ja rettelöivät ulkomaalaiset sekä elintasopakolaiset palautettava takaisin kotimaahansa.
- Pakolaisia ei oteta.
- Puolustusbudjettia nostettaisiin.
- Jalkaväkimiinat säilytetään Suomen ja Venäjän välisellä rajalla.
- Suomen otettava etäisyyttä EU:sta. EU:ssa pysytään vain, jos se säilyy suvereenien kansallisvaltioiden talous- ja kauppaliittona.
[Olen koonnut tähän vain osan Auvisen esityksistä. Sitaatit ovat sanatarkasti.]


Auvisen ajattelu

Nostan Auvisen ajattelusta esiin kolme asiaa, jotka hän itse nosti esiin manifestossaan. Teot oikeuttavan maailmankatsomuksen, hänen sisäisen vihansa ihmiskuntaa kohtaan ja nationalismin.

Ensimmäiseen kohtaan liittyen hän kirjoitti mm. näin:
"Ihmiset ovat vain laji muiden eläinten joukossa eikä maailma ole olemassa vain ihmisiä varten. Kuolema ja tappaminen ei ole tragediaa, sitä tapahtuu luonnossa koko ajan kaikkien lajien kesken. Kaikki ihmiselämät eivät ole elämän eikä pelastettavan arvoisia. Vain vahvojen (älykkäiden, itsetietoisten, vahvamielisten) yksilöiden tulisi elää kun taas heikkojen (tyhmien, jälkeenjääneiden, heikkomielisten) tulisi kuolla."
Toiseen kohtaan liittyen hän kirjoitti mm. näin:
"Viha, se on asia jota olen täynnä ja rakastan sitä. Se on yksi ainoista asioista jota rakastan. Jokin aika sitten uskoin ihmisyyteen ja halusin elää pitkän ja onnellisen elämän… mutta sitten heräsin. Aloin ajatella kaikkea syvemmin ja tiedostin asioita. Mutta eksistentiaalinen pohtiminen ei ollut helppoa… se, kuinka paljon tiedostan asioita, on tehnyt minut onnettomaksi, turhautuneeksi ja vihaiseksi. En vain voi olla onnellinen tässä yhteiskunnassa tai todellisuudessa, jossa elän. Pitkän olemassaolon pohtimisen, yhteiskunnan tarkkailun ja joidenkin muiden elämässäni tapahtuneiden asioiden seurauksena… olen tullut pisteeseen jossa en tunne muuta kuin vihaa ihmisyyttä ja ihmisrotua kohtaan."
Kolmannesta kohdasta, nationalismistaan, hän ei manifestossaan kirjoittanut, mutta muualla internetissä hän oli tästä aihepiiristä ajatuksiaan kertonut. Eräitä hänen nationalistisista ajatuksistaan siteerasin jo yllä.


Esittämäni hypoteesi ja tuore terroriteko

Edellisen postaukseni (joka oli kirjoitettu huomattavasti ennen Jokelan terrori-iskua) lopussa esitin oman näkemykseni siitä, mikä lisää itsemurhaiskujen riskiä:
"Kun vahva nationalistinen aate yhdistyy sellaiseen kulttuuriin, ja sellaiseen moraaliseen ilmapiiriin, jossa itsemurhaiskut nähdään oikeutettuina, riski niihin kasvaa."
Tällä kertaa iskut oikeuttanut moraalinen ilmapiiri oli Auvisen teksteistä päätellen sosiaalidarwinistinen. Nationalismi ei välttämättä ollut kovin keskeisessä roolissa tällä kertaa, mutta itseni jossain määrin yllätti se, kun kuulin Auvisen(kin) omanneen nationalistisia ajatuksia.

Itsemurhaiskujen motiivit ja syyt ovat varsin monitahoinen kenttä. Esimerkiksi tapaus Jokelan taustalla oli edellä käsiteltyjen taustatekijöiden lisäksi kuulemma mm. koulukiusaamista, sekä kaikenlaista muutakin henkilökohtaiseen elämäntilanteeseen liittynyttä, jotka kirjaimellisesti laukaisivat tilanteen murhenäytelmäksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En ollutkaan lukenut mitä Auvinen on kirjoitellu Peliplaneetan foorumilla. Tuo vankka nationalismi on sellainen asia, jota en ymmärrä. Tietenkin on hienoa asua Suomessa verrattuna useimpiin muihin maihin, mutta en vaarantaisi henkeäni sen puolesta. Lähtisin luikkimaan karkuun.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan vilpitöntä paskaa koko sivu täynnä.

En ymmärrä miksi krisselismi tekee tuollaisia kusipäitä.