maanantaina, lokakuuta 30, 2006

"Voi olla"

Kirjoitin elokuussa näin:

"10 vuotta sitten monissa tiedepiireissä oltiin innoissaan Marsista: tällöin katsottiin saadun erään meteoriitin (nimeltään ALH84001) välityksellä evidenssiä siitä, että Marsissa on (ainakin ollut) elämää. NASA:n virkailijoiden kerrotaan puhuneen jopa "vuosisadan luonnontieteellisestä löydöstä". Nyt into on laantunut: enää harva tiedemies kertoo ainakaan ääneen uskovansa Marsissa olevan elämää. Toimittaja Matt Crenson lopettaa asiasta kertovan tuoreen (englanninkielisen) artikkelinsa hauskasti: hänen hypoteesinaan on, että huolimatta siitä, että tällä hetkellä tiedepiireissä todella harva puhuu Marsin elämän puolesta, Crenson ennustaa että puheet elämästä Marsissa tulevat alkamaan kohta taas uudelleen."
Puheita Marsin elämästä on näemmä taas esitetty. Tällä kertaa aiheesta on uutisoitu hypoteettisin perustein, vailla Marsista hankittua evidenssiä. YLE uutisoi 24.10.2006 tiedeuutisessaan seuraavasti:
"Marsissa voi olla elämää karuista olosuhteista huolimatta

Mars-planeetan pinnalla on hyvin kylmä ja sen kaasukehä on ohut, mutta silti siellä voi olla elämää, päätellään kahdessa uudessa tutkimuksessa. Toisessa tutkimuksessa selvitettiin millaisissa oloissa Etelämantereen kylmistä vesistä kerätyt mikrobit selviävät, toisessa verrattiin 30 vuotta sitten Marsista turhaan elämää etsineiden laitteiden toimintaa nykylaitteisiin."
Eli uusi tutkimus kertoi mm. siitä, että Maassa on sellaista elämää, joka voisi selvitä Marsissakin. Esim. minkäänlaisia todisteita siitä, että Marsissa todella olisi elämää, ei kuitenkaan esitetty.

Ilmaisua "voi olla" voidaan käyttää monin tavoin. Esimerkiksi itselleni taisi ensimmäisen kerran otsikon luettuani nousta mieleen kysymys, viittaako otsikko mahdollisesti siihen, että Marsista olisi nyt löydetty jotain, joka olisi mahdollisesti tulkittavissa elämän merkiksi? Esimerkiksi siis jotain "toivotulla tavalla" analogista Maan elämän kanssa. Uutisen kokonaisuudessaan luettuani selvisi, että nyt oli kuitenkin vain pohdittu sitä, onko elämä Marsissa mahdoton ajatus. Ja tultu johtopäätökseen, että ei ole. Tästä seurasi puolestaan johtopäätös, että koska elämä Marsissa ei ole ilmeisesti täysin mahdoton ajatus, Marsissa "voi olla" elämää.


"Voi olla" ja falsifiointi

Falsifioinnin kannalta "voi olla"-argumentit ovat mielenkiintoisia. Miten esimerkiksi falsifioidaan väite siitä, että Marsissa "voi olla" elämää? Vaikka rakennettaisiin uusia tutkimuslaitteistoja, ja lähetettäisiin ne Marsiin, eikä edelleenkään saataisi positiivista evidenssiä elämässä Marsissa, ei ajatus Marsissa mahdollisesti olevasta elämästä mahdollisesti kuolisi. Elämä voisi olla piirteiltään "toisenlaista", kuin millaisesta elämästä on etsitty merkkejä, mahdollisesti olisi etsitty "väärästä kohtaa" Marsia (esim. voitaisiin esittää, että elämää pitäisikin etsiä syvältä Marsin uumenista, tai muuten vain "marsintieteellisesti" jostain eri kohdasta Marsia) jne. Itse asiassa jo nyt on YLE:n tiedeuutisten toimesta esitetty (perustuen siihen, että Maassa on havaittu elämää noin 3 kilometrin syvyydessä), että "Mars-planeetalla voi olla elämää kylmän pinnan alla, vaikka kilometrien syvyydessä."

Elämän etsiminen taitaakin olla aluetta, jossa esitetään pääasiassa vain positiivista evidenssiä. Falsifiointi (jos se on mahdollista) pyritään tekemään positiiviset perustelut kumoamalla. Ainakaan toistaiseksi ei ole olemassa koetta, joka osoittaisi sen, että Marsissa ei varmasti ole elämää. Kuitenkin voidaan tehdä lukuisia etsintöjä Marsista. Jos positiivista evidenssiä elämästä Marsissa ei lukuisien etsintöjen jälkeen katsota lainkaan löytyneen , tällöin usko elämän todellisuuteen Marsissa mahdollisesti vähenee niiden kohdalla, joiden usko elämään Marsissa on riippuvaista kyseisestä evidenssistä. Ajatus Marsissa mahdollisesti olevasta elämästä ei tällöinkään ole kuitenkaan täysin falsifioitunut: Marsissa siltikin kai "voi olla" elämää.