perjantaina, joulukuuta 30, 2005

Sfnet-teksti

Otan tarkastelun alle jotkut kohdat nyt joskus kauan sitten osakseni saamasta kommentista. En juuri vastaa kysymyksiin, mutta analysoin hieman muutoin tapaa, jolla kommentissa on tarkasteltu asiaa.

...miksi ei osannut tehdä kunnon työtä vaikka on kaikkivaltias? Onko jumala tosiaankin tumpelo? Eikö ID silloin ole jumalanpilkkaa?
Kirjoitin aikanaan lyhyehkön tekstin kaikkivaltius-käsitteeseen liittyen.

Lainasin tällöin Swinburnelta mm.: "Jumala on kaikkivoipa, hän voi tehdä mitä tahansa." "Jumalan kaikkivaltius ei tajoitu siihen, että hän voi toteuttaa kaikki päämääränsä; hän voi täysin vapaasti myös valita omat päämääränsä."Eli jos joku olisi kaikkivaltias, tästä seuraa Swinburnen lausuman perusteella se, että hänellä on vapaus tehdä mitä haluaa: valita jopa omat päämääränsä. Kaikkivaltias voi siis tehdä määritelmän mukaan juuri sellaista työtä kuin haluaa. Minkään "kaikkivaltiaan" tuottaman "tumpelonkaan" (katsojan subjektiivinen arvio) tuotteen perusteella ei liene perusteltua sanoa tumpeluudenkaan perusteella jotain "ei-kaikkivaltiaaksi": kaikkivaltiaalla kun ei olisi mitään pakkoa tehdä mitään "ei-tumpeloa" ollakseen kaikkivaltias.
Haluaisin nyt ID-iooteilta kysyä, että jos biodiversiteettiä ei ole luonut jumala, eikä evoluutio, niin mikä sitten? Nimittäin jos jostain syystä kävisi ilmi, että ID-iootit ovat oikeassa, niin eikö tieteen primääritavoitteeksi tulisi selvittää kuka jumala on ja mitä tarkoitusta varten jumala elämän ja maailman loi."
Ensinnäkin otan tästä muistiin kirjoittajan tavan käyttää termiä evoluutio merkityksessä "luoja". Toisena jään miettimään sitä, mitä mahtaa tarkoittaa kysymys "kuka jumala on" "tieteen primääritavoitteena". Omasta mielestäni esim. nimen antaminen kohteelle ei ole vielä kovin kummoinen identifiointi tms. Olisi mielenkiintoista kuulla tarkemmin, millä metodilla kommentin kirjoittanut lähtisi "tieteen primääritavoitettaan" tutkimaan. Kolmas huomioni on kysymys siitä, miten edelliseen huomioon voidaan edes päätyä: eli se, miten voisi käydä ilmi, että "ID-iootit ovat oikeassa": mikä löytö vakuuttaisi "baggien" siitä, että "ID-iootit" ovat oikeassa. (Ja mikä löytö taasen esim. sen, että kaikki ID:n tukijat ovat väärässä)