lauantaina, lokakuuta 04, 2008

Stuart Kauffman Suomeen

Eilen julkaistun lehdistötiedotteen mukaan kompleksisuustutkija Stuart Kauffman on tulossa töihin Suomeen:

FiDiPro-ohjelma tuo TTY:n signaalinkäsittelyn laitokselle Calgaryn yliopiston professori Stuart Alan Kauffmanin. Kauffman on kompleksisuustutkija, joka on tunnettu muun muassa Darwinin luonnonvalinta-ajatusta vastustavista teorioistaan. FiDiPro-tutkimusprojektin aiheena ovat geenien säätelyverkostojen stokastiset mallit. Hankkeessa keskitytään geenien säätelyverkostojen dynamiikan mallintamiseen hyödyntäen geeniekpressiodataa. Kauffmanin johtama teoreettisen biologian, kompleksisuuden ja systeemibiologian osaaminen sekä TTY:n professori Olli Yli-Harjan tutkimusryhmän mittalaitteistojen mallinnusosaaminen tukevat toisiaan erittäin hyvin. Tutkimuksen tulosten odotetaan auttavan sairauksien mekanismien ymmärtämisessä. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää taudin varhaisessa tunnistamisessa ja sen etenemisen ymmärtämisessä sekä yksilökohtaisessa lääkevaikutuksen ennustamisessa ja siten parhaan mahdollisen hoidon valitsemisessa kullekin potilaalle.
Professori Stuart Kauffman on kansainvälisesti varsin tunnettu nimi. Hänet tunnetaan erityisesti "itseorganisoitumis"-ajatuksistaan. Hän on kirjoittanut mm. Oxfordin Yliopistopainon julkaisemana kirjat Origins of Order: Self-Organization and Selection in Evolution, At Home in the Universe ja Investigations. Design-debattia sisältävässä Dembskin ja Rusen toimittamassa kirjassa Debating Design: From Darwin to DNA hänellä oli myös artikkeli. ISCIDin haastattelussa Kauffman vastaili vuona 2002 näin.

Minusta on hienoa, että FiDiPro-ohjelman kautta saatiin Kauffman töihin Suomeen. Hienoa on myös se, jos Kauffmanin Suomeen tulon ansiosta saadaan paremmin kehitettyä tautien varhaista tunnistamista ja hoidon valitsemismenetelmiä potilaille.

Jos et tiedä, mikä FiDiPro on, tässä seuraa vielä vastaus:
Finland Distinguished Professor Programme (FiDiPro) -ohjelma on Suomen Akatemian ja Tekesin yhteinen rahoitusohjelma, jonka avulla ulkomaalaiset tai pitkään ulkomailla työskennelleet suomalaiset voivat työskennellä Suomessa määräajan. Rahoitusohjelmalla tavoitellaan pitkäaikaista, kansainvälistä yhteistyötä, joka vahvistaa Suomen tieteellistä ja teknologista osaamista. Rahoituksen saaneet yliopistot ja tutkimuslaitokset voivat rekrytoida kansainvälisesti arvostettuja asiantuntijoita, joita olisi muuten vaikea saada pitkäksi aikaa Suomeen. FiDiPro-ohjelmaan on valittu tähän mennessä 46 huippututkijaa. Näistä Tekes rahoittaa 18 projektia ja Suomen Akatemia 28 projektia, yhteensä 36,4 miljoonalla eurolla.

Ei kommentteja: