lauantaina, joulukuuta 15, 2007

Elämän alkuperää käsitellyt väittely oli murhan motiivi?

Blogiavaruudessa on eilisestä lähtien käsitelty erästä tiettyä murhaa. Mikäli blogeja ja eräitä uutisotsikoita on uskominen, olisi eräs ihminen murhattu evoluutio-luominen-väittelyn johdosta.

Murha on joka tapauksessa tapahtunut (vuonna 2006), mutta sen motiiviksi ei taida olla aivan niin yksinkertaisesti pääteltävissä sentään luominen-evoluutio-väittelyä, kuin miten nyt on toimittu. Koska uutiset leviävät internetissä nopeasti edellisten uutisten perusteella matkan varrella ehkä hieman muokkautuen, on huhu murhan motiivista levinnyt jo laajalle. Itse ajattelin kuitenkin käydä läpi hieman sitä, mitä tietoa murhan mahdollisista motiiveista on edes jollain tavoin dokumentoitu ja saatavilla. Niiden läpikäymisen seurauksena väite evoluutio-luominen debatista murhan aiheuttaneena motiivina kyseenalaistui.

The Scotsman-lehdestä 7.7.2007
:

The court also heard from a man who remembered having a conversation earlier that evening with Mr Boa, York, and Mr Boa's girlfriend Gillian Brown, about evolution and creationism.

But John Corner, a fruit-picker who lived in Tumut at the time, said by then he had drunk at least 12 cans of beer and could not remember the whole of the evening or how he got home.
Blogeissa "varmana tietona" levinneen selityksen ongelma on siinä, ettei ole juuri evidenssiä sen puolesta, että evoluutio-luominen-väittely olisi oikeasti ollut tämän murhan syynä. Oikeudessa kuultiin nauhoitusta illan tapahtumista ajalta, jolloin murhan sittemmin tehnyt oli ollut autossa:
The jury was shown an in-car recording, taken about 10:30pm on the night of Mr Boa's death on 27 January, showing Mr Corner and York being driven home.

York, 31, was heard on the tape to complain that Mr Boa had smoked his marijuana and drunk his beer without giving him anything in return.
Riverina Media Groupin uutisen (3/7/2007) mukaan:
York left the hotel and about 10.25pm caught a taxi back to the holiday park during which an in-car surveillance system recorded him disparaging Mr Boa and Ms Brown and called them “typically Scottish.”
Ehkä on tarpeen mainita, että murhattu siis oli skotti, ja murhaaja puolestaan oli englantilainen. Vaikuttaisi siis siltä, että murhan takana on ollut muita(kin?) syitä, kuin käyty debatti. Murhan taustalla oli mm. juopumus, ja mahdollisesti riitaa siitä, oliko toinen polttanut luvatta toisen marihuonaa, ja juonut toisen olutta. Taustalla oli myös se, että molemmat osapuolet olivat paikalla turisteina, ja heistä toinen oli skotti ja toinen englantilainen. Oikeudenkäynnin tuomari oli sitä mieltä, että evoluutio-debatti ei ollut lainkaan murhan syy. Tuomari totesikin oikeudenkäynnin päätöstä lukiessaan evoluutio-debatin mahdollisista vaikutuksista mm. näin:
"Although this became perhaps a little sharp edged, it did not really amount to anything"
Kuitenkin murhaa ja siitä seurannutta tuomiota on uutisoitu paljolti luomis-evoluutio-debatin tuotoksena. Sellaisesta debatista seurannut murha lienee yllättävyydessään uutis- ja blogiotsikkoaiheena kiinnostavampi, kuin esim. otsikko, jossa kerrottaisiin humalaisen surmanneen toisen humalaisen. Eri asia on se, ovatko nyt levinneet otsikot olleet lukijoita harhaanjohtavia.